Međunarodna Biatlon Unija

IBU(International Biathlon Union) je svetska biatlon federacija koja broji 68 članica nacionalnih federacija sa 6 kontinenata među kojima je I Biatlon savez Srbije.

IBU izdaje svoj mesečni časopis Biathlonnjorld Magazine. IBU je, od svog osnivanja, prodala prava prenosa European Broadcasting Union što je rezultiralo, ne samo u popularnosti ovog sporta, već i u stvaranju većih prihoda.

Svake godine svetski kup, svetsko i evropsko prvenstvo u Biatlonu kao i Zimske Olimpijske Igre se Uživo prenosi na EUROSPORT kanalu Biatlon se nalazi na redovnom programu Zimskih olimpijskih igrara od 1960. godine. U sistem takmičenja u biatlonu za naš region ulaze: Nacionalna Prvenstva, Balkansko Prvenstvo,Balkanski Kupovi, IBU Kup, Svetski Kup, Evropsko Prvenstvo, Svetsko Prvenstvo, Zimski EYOF, Zimska Univerzijada i Zimske Olimpijske Igre. Sva ova takmičenja, izuzev Zimskog EYOF-a, Univerzijade i ZOI, održavaju se i u zimskom i u letnjem biatlonu.

Takmičenja se održavaju u konkurenciji muškaraca i žena posebno, izuzev mešovite štafete. Takođe u uzrasnim kategorijama postoje omladinska, juniorska i seniorska konkurencija koji koriste malokalibarske puške. Discipline koje su zvanične i na redovnom programu Olimpijskih igara su: sprint, individual, potera (pursuit), masovni start, štafeta – i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, kao i mešovita štafeta-dve devojke i dva muškarca.

Postoji i prestižna Božićna trka koja se održava na stadionu Šalke Arena u Gelzenkirhenu, Nemačka – gde oko 70.000 gledalaca posmatra trku najboljih biatlonaca i biatlonki, a gađanje u toku trke se odvija bojevom municijom na strelištu na stadionu!