Biatlon savez Srbije

Biatlon savez Srbije je kao takav osnovan 2002. godine, i trenutno broji 16 klubova članova i 74 registrovanih takmičara, od kojih je oko 65 nastupalo za reprezentaciju Srbije.

Biatlon savez Srbije je zauzima 27. mesto na IBU Rang listi nacija u svetskom kupu, dok u IBU kupu zauzima 24. mesto, od 49 zemalja (koliko ih je izborilo učešće na Svetski kup od 68), što predstavlja uspeh s obzirom na mala sredstva kojima raspolaže kao i jedinom stazom za biatlon koja je izgrađena 2014. godine za bavljenje ovim sportom u Srbiji u Sjenici na Nacionalnom Biatlon Centru „Žari“. U juniorskoj konkurenciji Biatlon savez Srbije na IBU Listi nacija Juniori zauzimaju 21 mesto, dok Juniorke zauzimaju 19 mesto na svetu.

Biatlon savez Srbije je do sada imao preko 170 nastupa na Svetskim kupovima i preko 300 na IBU kupovima od svog osnivanja.

U Republici Srbiji postoje odlični geografski uslovi za razvoj biatlona – i letnjeg i zimskog. Isključivo zahvaljujući lokalnoj samoupravi SO Sjenica i njenog J.P. Sportsko kulturnog Centra biatlon je dobio centar na kojima se mogu vršiti trenažni procesi svih kategorija takmičara, a koji zadovoljava uslove za nacionalna i regionalna takmičenja, kao i uslove za turizam i druge usluge (pripreme drugih reprezentacija i timova) što će nesumljivo imati pozitivnog uticaja na lokalnu i nacionalnu ekonomiju i u kratkom roku povratilo uloženi kapital.