Biatlon je kompleksan sport gledano sa strane potrebnih veština, kombinuje dve sportske discipline, malokalibarsko streljaštvo i skijaško trčanje, pa samim tim iziskuje brzinu, izdržljivost, koncentraciju i preciznost.

Pravila

Biatlon podrazumeva trčanje takmičara na skijama tako da su na određenim razdaljinama postavljene mete za pucanje iz malokalibarske puške u ležećem i stojećem stavu. Ukoliko takmičar promaši metu sledi kazna u obliku vremenskog dodavanja sekundi, kaznenih krugova ili ponovnog gađanja u zavisnosti od discipline u kojoj tačmičari učestvuju. Pobednik je onaj koji ostvari najkraće vreme.

Trčanje se vrši na skijama i pomoću štapova, slobodnim stilom. Dužina skija u zavisnosti od visine takmičara ne sme da bude ispod njegove visine umanjene za 4 cm. Za vreme trčanja takmičari nose pušku na leđima, težine 3,5 kg, i koristi se municija malog kalibra .22LR, ručnog repetiranja. Puca se na mete koje su udaljene 50 metar (164 stopa). Ima tačno 5 meta pri svakom gađanju, kružnog oblika, redosled gađanja je slobodan. Meta je manja kada se gađa iz ležećeg položaja, prečnika je 45 mm (1,7 cola), dok je u stojećem stavu nešto veća, prečnika 115 mm (4,5 cola).

Discipline u biatlonu:

Sprint

Sprint je trka koja je dužine 10 km kod muškaraca i 7,5 km kod žena. Dužina trke je ispresecana sa dva gađanja, pri svakom gađanju ima 5 meta, 10 ukupno u celoj trci. Prvo gađanje je iz ležećeg stava, drugo iz stajaćeg stava. Svaka promašena meta sankcioniše se sa kaznenim krugom trčanja od 150 metara. Takmičenje započinje pojedinačnim polascima sa startne linije u vremenskim razlikama od 30 sekundi. Učesnika ima onoliko koliko se priajavi. Pobednik je onaj koji ima najbolje, odnosno najkraće vreme.

Potera

Potera počinja sa startovanjem takmičara po plasmanu i vremenskim razlikama iz prethodne trke, odnosno Sprinta. Dužina staze je 12,5 km za muškarce i 10 km za žene. Gađanje se vrši 4 puta po 5 meta, prva dva gađanja po 5 meta su u ležećem stavu, druga dva gađanja po 5 meta su u stojećem stavu. Svaka promašena meta se sankcioniše kaznenim krugom trčanja od 150 metara. Ukupno učestvuje 60 prvoplasiranih takmičara iz prethodne trke Sprint. Pobednik je onaj koji prvi stigne na cilj.

Individualno

Staza je dužine 20 km za muškarce, odnosno 15 km za žene. Trka je ispresecana sa 4 gađanja po 5 meta, i to naizmenično u ležećem pa stojećem stavu. Svaki promašaj mete sankcioniše se dodavanje vremena od 60 sekundi na već postojeće vreme. Takmičari startuju u različitim vremenskim trenucima od po 30 sekundi. Pobednik je onaj koji ima najkraće vreme na cilju.

Masovni start

Svi takmičari kreću u isto vreme, prvih 30 takmičara po ukupnom plasmanu. Dužina staze je 15 km kod muškaraca, 12,5 km kod žena. Ukupno ima 4 gađanja po 5 meta, prva dva su u ležećem, pa druga dva u stojećem stavu. Svaka promašena meta sankcioniše se kaznenim krugom od 150 metara. Pobednik je onaj koji prvi stigne na cilj.

Štafeta

Štafeta je takmičenje timova koji broje 4 člana. Dužina staze je 4×7,5 kod muškaraca, i 4×6 km kod žena. Svaki takmičar dva puta se zaustavlja da gađa po 5 meta, jednom u ležećem, drugi put u stajaćem stavu, tako da ukupno ima 8 gađanja za ceo tim. Pri svakom gađanju takmičar ima i 3 dodatna metka koji moraju ručno da se ubace ukoliko promaši neku od meta, ukoliko i tada ne obori sve mete primenjuje se kazneni krug od 150 metara. Na početku trke svi startuju u isto vreme, a kasnije kada se smenjuju takmičari iz istog tima onako kako stižu u trci. Predaja se vrši dodirivanjem u zoni dužine od 50 metara.

Mešovita štafeta

Tim mora da se sastoji od dva muška i dva ženska člana. Startuju prvo žene. Pravila su identična kao kod obične štafete, jedino razdaljine koje prelaze su različite, muškarci prelaze po 7,5 km, a žene po 6 km. Pobednik je onaj koji prvi stigne na cilj.

Staze koje se koriste za biatlon

Staze koje se koriste za biatlon moraju da sadrže različitu konfiguraciju, ravnica, uspon i nizbrdica. Maksimalna nadmorska visina staze ne sme preći 1800 metara. Staza je širine 6 metara i više, dužina staze može da bude različita i kružnog je oblika. Strelište je pozicioniranu u sredini. Mete su udaljene 50 m.