Reprezentacija Srbije u biatlonu učestvovala je na drugom IBU Balkan Kupu u letnjem biatlonu na ski centru Bansko u Bugaskoj koji se održao u terminu od 07. do 10.09.2023., vikend nakon prvog IBU Balkan kupa održanog u Delnicama – Hrvatskoj.

Sastav našeg tima činile su omladinke Bućić Emilija i Salihagić Lamija, omladinac Abdulkerim Hodzić i trener Damir Rastić, nas doskorašnji takmičar u Svetskom kupu.

Na takmičenju je učestvovalo 8 reprezentacija sa ukupno 50 takmičara u muškim kategorijama i 46 takmičara u ženskim kategorijama, što je rekord od kako se od pre par godina organizaciju ovakvi kupovi, priznati i upisani u kalendar takmičenja Medjunarodne biatlon federacije – IBU.

Takmičenje je trajalo dva dana u dve discipline, a zbog akutnih zdravstvenih problema koji su se desili pred samo takmičenje omladinki Lamiji Salihagić, nažalost nije uzela učešće na istim.

Prvog dana takmičenja vožena je disciplina sprint na 6 odnosno 7,5km i u toj disciplini je Emilija Bućić zauzela 4. mesto sa ukupno tri promašaja (ležeci 2 i stojeći 1), dok je Abdulkerim Hodzić zauzeo  6. mesto sa 4 promasaja (3,1).

Drugog dana takmicenja vožena je diciplina pursuit na 7,5 odnosno 10km, na kojoj se Emilija Bućić zbog 11 promasaja na strelištu (2,3,2,4) pomerila za 2 mesta unazad, tj. zavrsila takmičenje kao 6 plasirana, dok se Abdulkerim sa 6 pomerio na 4 pozociju i zabelezio dobar skor na strelištu sa 1,3,2,0 u promašajima.

Na ovom takmicenju su naši članovi tima pokazali dobru fizičku spremnost, sto se vidi iz samog plasmana, te da im ostaje da u daljem periodu porade na gađanju kako bi u nastavku svoje karijere ostvarivali ozbiljne rezultate.

Takmičenje je organizovano profesionalno i na visokom nivou, a sunčano vreme sa ugodnih 24 stepena, dodatno su uticali na to da se svi ucesnici prijatno osećaju i uživaju na stazi.